Tekst en foto’s: Jorgos Nikolidakis
De Noordelijke Sporaden liggen in het noordwesten van de Egeïsche Zee. Deze archipel bestaat uit de eilanden Skiathos, Skopelos, Alonissos en veel kleine eilandjes zoals Kyra Panagia en Peristera. Tijdens de ijstijd zaten deze eilanden nog vast aan de streek Magnesia op het Griekse vasteland. Het woord ‘Sporaden’ komt van “sporadikos” dat in het Nederlands “sporadisch” of “hier en daar” betekent. De Sporaden-eilanden bevinden zich dus “hier en daar” in de Egeïsche Zee!
De drie bekendste en meest toeristische eilanden van de Noordelijke Sporaden zijn van west naar oost, Skiathos, Skopelos en Alonissos. Hoewel deze eilanden op elkaar lijken, hebben ze toch elk een eigen karakter. Daarom is het ook zo leuk om deze eilanden in één vakantie met elkaar te combineren, ze liggen immers dicht bij elkaar en dat maakt eilandhoppen hier aantrekkelijk. Je kunt vanaf Volos de Sporaden eilanden goed bereiken. Volos is de havenstad van het departement Magnesia en hier bevindt zich een internationaal vliegveld. Gewoonlijk varen er twee keer per dag ferryboten vanuit Volos naar de Noordelijke Sporaden. De meeste internationale toeristen kiezen er echter voor om rechtstreeks naar Skiathos te vliegen, om vanaf dit eiland de eilanhopvakantie te beginnen.
Skiathos is het eiland dat het dichtst bij het Griekse vasteland ligt. Met de boot ben je hier, vanaf Volos, binnen ongeveer anderhalf uur, dat hangt af van hoe snel de boot is die je neemt. Bij het naderen van Skiathos zie je heuvels die bedekt zijn met dennenbomen en olijfbomen. In de verte herken je ook stranden die omgeven zijn door groene bomen. Als je de haven van Skiathos binnenvaart en het pittoreske stadje van dichtbij ziet, valt je mond open van verwondering. Witte huisjes met rode daken gebouwd tegen de hellingen van lage heuvels. In het midden van de stad, dicht bij de haven zie je op de top een prachtig kerkje met een klokkentoren.
We beginnen de verkenning van het eiland in Skiathos stad. Hoe gek het ook klinkt, op Skiathos zijn geen andere dorpen, zoals men gewend is op de meeste Griekse eilanden zoals Kreta, Samos of Lesbos. Alle inwoners van Skiathos wonen bijna in Skiathos-stad. Er wonen ongeveer vijfduizend mensen. Toch heeft het eiland de potentie om veel toeristen te ontvangen, zo bezochten in 2012 meer dan zeventigduizend toeristen het eiland. Het centrum van Skiathos-stad is erg levendig en gezellig, zowel overdag als ’s avonds. Skiathos-stad heeft twee havens, een kleine haven waar de vissersbootjes en excursiebootjes aanmeren en aan de andere kant een grote haven waar de veerboten aanmeren. Bij beide havens zijn veel terrassen van cafetaria’s, bars, restaurants en ouzeri’s. Bij de ouzeri’s worden vooral visgerechten geserveerd en lokale specialiteiten. Ik probeerde de lokale tsipouro (raki) en de ronde kaastaart, een echte aanrader. Achter de haven is de lange winkelstraat waar van alles te vinden is. Hier zijn allerlei winkeltjes, boutiques, sieradenwinkels, maar ook pannenkoekenhuizen, taverna’s en pita-gyros tentjes. Via een zijstraatje loop je naar de top van de heuvel, daar waar het kerkje van Ai-Nikolas zich bevindt. Via steile trappen en smalle steegjes klim je naar boven. Het is vermoeiend, maar als je eenmaal boven bent, dan wordt je beloond met het ultieme uitzicht over de stad.
In de stad zijn diverse interessante musea en monumenten. Eén van de grootste Griekse schrijvers, Alexandros Papadiamantis, is hier geboren, getogen en uiteindelijk ook overleden. Het huis waar hij gewoond heeft doet nu dienst als museum en naar hem is de centrale winkelstraat van de stad genoemd. Skiathos-stad is een geweldig leuk stadje en als je van de gezellige, Griekse drukte houdt, dan heb je het hier zeker naar je zin. Er mogen door de straatjes van het centrum geen auto’s rijden. Hierdoor kan je lekker op je gemak door de straatjes wandelen.
Maar er is meer op het eiland te zien. Aan de zuidelijke kust, van Skiathos-stad tot voorbij Koukounaries, liggen zeker tien schitterende zandstranden. Het ene strand is nog mooier dan het andere en ze hebben vaak dezelfde prachtige eigenschappen; goudgeel zand, turquoise kleuren van de zee en groene dennenbomen die voor schaduw zorgen op het strand. Deze stranden zijn vanaf de stad gemakkelijk te bereiken, want de bus rijdt een keer per uur op en neer. Een taxi is ook niet duur, van Skiathos-stad naar Achladias kost ongeveer 10 euro. Wellicht is het nog leuker een scooter, met helm te huren. De weg is erg goed en de afstanden zijn niet groot. De afstand van de hoofdstad tot het strand Koukounaries doe je met een brommertje binnen twintig minuten.
Koukounaries is het populairste strand van Skiathos, het ligt dertien kilometer ten westen van Skiathos-stad. Het is een beschermd gebied, achter het zandstrand ligt een meertje met zoet water waar allerlei vogels hun toevlucht zoeken. Via een smal kanaal is het meertje verbonden met een kleine jachthaven. Hier bevindt zich ook het bos van Koukounaries. Koukounari betekent namelijk “dennenappel” en dat verklaart de naam van het gebied.
Een erg leuk strand is Maratha dat vijftig meter ten oosten van Koukounaries ligt. Het strand wordt door Hotel Skiathos Palace geëxploiteerd, maar is voor iedereen toegankelijk. Via de hoofdweg is er een klein paadje dat door groene dennenbossen naar beneden, naar het strand leidt. Het strand ligt idyllisch, als het ware in het bos. Aan het strand zijn ligstoelen en is er een leuke Beachbar waar drankjes en snacks verkocht worden. Andere leuke zandstranden zijn van west naar oost Troulos, Aghia Paraskevi, Vromolimnos, Kanapitsa, Tzaneria, Achladies, Vassilias en Megali Ammos, het laatste strand ligt bij de stad.
Ik verbleef in Achladies en maakte hier een grandioze en onvergetelijke volle maan mee. Achladies, dat ”perenbomen” betekent, is een gehucht, met een prachtig zandstrand. Aan het strand is een leuke beachbar annex restaurant: Maniatis Garden. De eigenaren hebben precies achter het strand tien appartementen te huur en er is een grote bloementuin, waar ze ook allerlei groenten verbouwen. Deze vers geplukte groenten gebruiken ze in de keuken van hun hun restaurant, waar het eten heerlijk is. Het strand van Achladies ligt idyllisch en is omringd door veel groen en lage heuvels. Het turquoise zeewater, de blauwe lucht, de groene omgeving en de eilandjes Tsougkria die tegenover Achladies liggen zijn adembenemend mooi. Vanaf Achladies pendelen bootjes meerdere keren per dag heen en weer naar Skiathos-stad.
De stranden in het noorden van Skiathos zijn vrij moeilijk bereikbaar, deze stranden bestaan vooral uit kiezels. Het noorden is erg bergachtig, met steile hellingen aan de kant van de zee. Daarom gaan er iedere dag excursieboten naar het noorden van Skiathos en vooral naar het strand Lalaria, waar de erosie een gat heeft gevormd in een smalle rots en waar verschillende zeegrotten zijn. In het noorden van Skiathos bevinden zich de ruïnes van de oude hoofdstad Kastro, die in de middeleeuwen de hoofdstad van Skiathos was. In Kastro zijn de ruïnes te zien van een kasteel dat in de Middeleeuwen, in de 14e eeuw, is gebouwd. De inwoners van het eiland waren hierheen verhuisd om aan de piraten, die met aanvallen het eiland teisterden, te ontkomen. Kastro, wat kasteel betekent, werd op een rots gebouwd, in het noorden van Skiathos. Kastro is met de auto vanaf Skiathos-stad binnen vijfentwintig minuten bereikbaar. Het eerste deel van de weg is goed, maar daarna volgen zandwegen en hier en daar met steen geplaveide wegen. Parkeren doe je een paar honderd meter van Kastro, het laatste stuk, ongeveer vijfhonderd meter, moet je te voet afleggen. Deze wandeling is meer dan de moeite waard, de omgeving is hier betoverend mooi. Het grootste deel van het pad is gemakkelijk begaanbaar. Het laatste stuk is wat lastiger. Via een stenen trap beklim je uiteindelijk het terrein van het kasteel, vroeger was het een houten trap. Op het terrein van Kastro stonden vroeger driehonderd huizen en een dertigtal kerken. Tegenwoordig staan er nog drie kerken, dat zijn de kerk van Jezus Christus, de kerk van Agia Marina en de kerk van Agios Nikolaos. Het kasteel is pas in 1830 verlaten, nadat de Grieken in opstand waren gekomen tegen de Turken. Boven op het hoogste punt van de toren waait de Griekse vlag en zijn anonnen te zien die door de Grieken gebruikt werden. Nabij Kastro is een drankenkiosk en aan het strand, dat tweehonderd meter verderop ligt, is er een cafetaria. Dagelijks komen hier toeristenbootjes om de gasten te laten zwemmen in het kristalheldere water bij dit strand.
Op het eiland zijn veel kerken en kloosters. Het bekendste klooster van Skiathos is Evangelistria. Het ligt in de bergen, ongeveer zes kilometer ten noorden van Skiathos-stad. Het klooster werd in het jaar 1794 gebouwd door de monniken Nifon en Chatzistamatis. Het heeft in de Griekse geschiedenis een grote rol gespeeld, omdat hier de eerste Griekse vlag is gemaakt. Dit gebeurde in het jaar 1807, het gaat om de blauwe vlag met in midden het witte kruis. Het was de periode dat de Grieken zich klaarmaakten voor de opstand tegen de Turken. Hier legden toen o.a. de Griekse legeraanvoerders Theodoros Kolokotronis en Andreas Miaoulis de eed af, om voor Griekenland tot de dood te strijden. Binnen de muren van het terrein van het klooster bevinden zich de kerken Evangelistria, Agios Ioannis en Agios Dimitrios. Erg interessant is het verzorgde museum in het klooster waar klederdrachten, documenten, wapens en andere voorwerpen tentoongesteld worden. Ook is er een winkel waar o.a. zelfgemaakte wijn, likeur, honing, sterke alcoholische dranken, olijfolie, kruiden, iconen en boeken verkocht worden. In de winkel, die ook een museumfunctie heeft, worden ook voorwerpen getoond die de boeren en monniken vroeger op het platteland gebruikten om in hun levensonderhoud te voorzien. Zo staat er bijvoorbeeld een oude olijvenpers en apparaten voor het distilleren van sterke drank, zoals Tsipouro.
Op Skiathos zijn veel wandelpaden. Bij het klooster van Kechria wandelde ik een stuk door het bos. De weg hiernaartoe is niet al te best, het is een zandweg en je hebt minstens een 4X4 jeep nodig. Toch wordt de kerk van Panagia Kechria veel bezocht door wandelaars. Er zijn wandelpaden aangelegd en met bordjes wordt de route goed getoond.
Bergen met weelderige bossen, stromend water, oude olijfpersen, mooie, kleurrijke bloemen, de geuren van kamille en oregano. Bij het klooster van Kechria, valt direct de kerkklok op, die gemaakt is van de resten van een grote bom uit de Tweede Wereldoorlog. Dit klooster is op een berg gebouwd, het ligt nabij de gelijknamige baai. Het klooster is in de 18e eeuw gebouwd en in de kerk zijn mooie muurschilderingen te zien. Erg mooi is ook de iconostase die heel goed bewaard is. Ook de koepel van de kerk is opvallend met roze en lichtblauwe kleuren. Naast de kerk is een waterbron, waar lekker fris, drinkbaar water uit vloeit.
Op Skiathos heb ik een fantastische tijd gehad en ontzettend genoten. Nu snap ik waarom de makers van de film “Mamma Mia!” Skiathos gekozen hebben om de prachtige scenes te draaien. Maar dat deden ze niet alleen op Skiathos, ook op Skopelos en dat is mijn volgende bestemming…
Voor meer informatie, foto’s en een filmpje over Skiathos zie
NL: https://www.grieksegids.nl/sporaden/skiathos.php
BE: https://www.grieksegids.be/sporaden/skiathos.php
Met dank aan:
de organisatie voor toerisme op Skiathos en vooral de voorzitter Sakis Zlatoudis die ons gefaciliteerd heeft om deze reportage te maken.
Apartments Maniatis Garden
www.maniatisgarden.gr